den 25 juli 2014Startsidan | Kontakta oss

   


  

    SPANIENONLINE.SE    Spansk matkultur - Introduktion
     
   Introduktion
   Recept
   -Sangría
   -Paella
   -Gazpacho
   -Fabada asturiana
   -Cocido madrileño
   Oliver
   På baren
   På restaurang
   Tapas
   Drycker
   -Sherry
   -Rioja
   Baljväxter
   Fisk o skaldjur
   Majonäs
Spansk matkultur är för de flesta utlänningar paella och sangria.
Det spanska köket är dock långt ifrån den mat som serveras på restaurangerna med "internationellt kök" som de finns gått om på de olika turistorterna.
Vill man prova på den spanska maten ska man söka sig till de lokala restaurangerna, de matställen som lokalbefolkningen besöker.

Spansk matlagning utnyttjar först och främst den rika tillgången på fräscha och färska råvaror. Den utmärkta kvaliteten på dessa har bidragit till det sätt på vilket man tillverkar maten. Detta är en orsak att man inte som i Sverige gömmer maten i en god sås. Visst finns det goda grytor, soppor och såser i Spanien också, men produkternas fräschör utnyttjas på ett helt annat sätt än vi är vana vid.

Olivoljan spelar den största rollen. Detta beror på att klimatet för odling av olivträd är idealiskt. Smör steker man aldrig i. Fläsk, lamm och kalvkött används ofta. Kyckling är mycket populär och billig mat. Den säljs färsk med alla delarna kvar, både med huvud och klor. Du får den styckad precis som du vill om du ber om det. Lngs kusterna finns det gått om fisk och skaldjur.
Vitlök, paprika, tomater och persilja är viktiga ingredienser.
Ett enormt utbud av fräsch frukt och färska grönskar har spanjorerna året om.


Spaniens rika historia med ockupation av många främmande folkslag har också bidragit till det spanska kökets utveckling:
- Romarna införde olja och vitlök, dom lämnade också efter sig en stor kunskap om tillverkning av vin
- Morernas ockupation varade i över 700 år. Dom introducerade bla. sockerrör, svartpeppar, muskot, kummin och mandel. Saffran började framställdes ur krokus. Morerna planterade de första citronträden. Morerna bidrog också till utvecklingen av sötsaker.
- De söta apelsinerna kommer ursprungligen från Kina och togs till Spanien av portugiserna .
- Potatis, tomater, paprika, majs och kakao tog spanjorerna med sig själva från Amerika.

Smaklig måltid!   Buen provecho!



  
 
Andalusien |  Bostadsguide |  Golfguide |  Matkultur |  Provinsen Malaga | 


© 2000 - 2014, www.spanienonline.se